1927 рік. Хати Зіньківа (С. Таранушенко)

13 серпня 1927 року

Ознайомитися детально з хатами не мав часу. Оглянув з окола й середини всього три хати і одну лише з окола. Обдерта хата по Сумській вулиці (Цибулівка) показала, що вона будована з дуба (потім мені казали, що у цьому кутку всі хати дубові) і в замок, такий як і у Лебединських хатах. Новіші хати до платвини мають великі виноси стріхи. Ще більші виноси на причілку у старих хатах. Старі хати маютю «бурлаку» мержаного.

Хату Марфи Хибушихи зфотографував з двох боків. У середині не був, була замкнута. План її (кімната і хата, між ними сіни). Сіни прохідні. Хата стоїть на пригорку і комора має під собою льох, з дверцями у причілку. Кожур, що у старих хатах це у всіх так було. На причілку має 3 «бурлаки» нижній мережаний шахами. Хаті 90 літ.

Другу хату дуже стару оглянув, але не фотографував. План її: хата+сіни й хатина+комора. Крокви прості, одинарні, допідкроковні. На причілку стріха підперта 2 сішками, але це, щоб не завалилася, підперта недавно.

Третя хата Хведора Лупая, дубова, рублена. На сволоці вирізьблена дата: 1865 р. Розмір плану – знадвору. Стеля – 20-30 см. Хата має 1 подовжній сволок і під ним 2 поперешні. У сінях сволоків 2, у поперек, вони виходять на чільну стіну і тут закріплені клинами. У коморі над стелею лежать ще два вінці.

Четверта хата по Шевченківській вулиці Павлушки – велика міщанського типу, соснова з піддашком на всіх чоло. Розміри взято у середині. Вишина хати у середині 226. Сволок у хатах у подовш, у сінях – упоперек. Над стелею положено ще два вінці. Кроков (одинарних) 6 і корінні. Крокви лежать на балках.